“Lobna Helli: İşim benim Umudum!”
Lobna Helli Suriye iç savaşı başladığında Halep Üniversitesinde Hukuk fakültesinde öğrenciydi. Şimdi ise kendi işletmesinin başında Gaziantep’in en iddiali restoran ve çikolata butiklerinden birinde kendi ve çalışanları için istihdam yaratıyor. Lobna ve diğer dezavantajlı girişimcilerin İNGEV GDM ile güçlenen girişim hikayelerini beraber keşfedelim…
“Razan Atasi: İşim benim bebeğim”
Savaş öncesi Razan Atasi Suriye’de İngilizce öğretmeniydi. 2014’te Türkiye’ye gelince hayatı farklı bir yöne gitti ve önce kendini sivil toplum alanında buldu. Daha sonrada restoran sahibi oldu.
“Proje yöneticisi olarak çalıştığımda, kadın mültecilerin iş hayatına girmek istediklerini ancak uygun bir iş bulamadıklarını fark ettim. Kadınlara mutfakta çalışabilecekleri bir alan sağlamak istedim ve bir restoran açtım. ”
Razan, Suriyeli kadınlar için değerli bir iş yaptığına inanıyor. “Takım arkadaşlarımın çoğu benim müşterilerim. Bu kadınları çalıştırmak benim sorumluluğum. İşim benim bebeğim, hatta çocuklarıma kendi kardeşleri gibi bakmalarını bile söyledim. Proje kişiliğime çok şey kattı, beni çok değiştirdi. Onlara her zaman “sizsiz ben bir hiçim bu proje bir hiç” diyorum.
Razan, INGEV’den sosyal medya kampanya desteği, sosyal medya eğitimi, mini hibe ve dijital altyapı desteği aldı. “İhtiyaçlarımı ve düşüncelerimi anlayan bir tasarımcı bulamadım. INGEV ekibi menü hakkındaki fikirlerimi anlamama ve netleştirmeme yardımcı oldu, ayrıca menüye gerçek fotoğrafları (INGEV tarafından tanıtılan bir fotoğrafçı tarafından) koymamda çok yardımcı oldular. ”
Kevser Shema
Suriye’de psikolojik danışmanlık öğrencisiyken, savaşla birlikte hayatı değişiyor. Hamileyken ülkeyi terketip Istanbul’a taşınıyor.
Türkiye’de ailesine ekonomik destek verebilmek için önce kıyafet alım satım işine giriyor. Talep arttıkça kendi işini kuruyor.
Kevser INGEV Dijital Destek Merkezinden logo tasarımı ve sosyal medya yönetimi üzerine destek almaya devam ediyor.
“INGEV’den aldığım hizmet işletmeme somut sonuçlar kattı. Sosyal medya sayfalarıma erişim arttı. Ayrıca Facebook sayfamız üzerinden yeni müşterilere ulaştık. Sipariş sayımız arttı. Teşekkürler INGEV.”
Ahmed Chukife
Ahmed’in Suriye’de inşaat, iç tasarım ve dekorasyon alanlarında şirketi vardı. “İşim çok iyiydi. Bu işi 1973’ten 2015’e kadar devam ettirdim.”
2015 yılında Lübnan üzerinden Türkiye’ye geldi. Türkiye’de iş kurmak için bir fırsat arıyordu. “2017 yılında, uzun bir araştırmanın ardından, hobimi işe çevirmeye karar verdim. Ev ve dükkanların iç dekorasyonuna yönelik ahşap sanat eserlerinin yanı sıra ev mobilyası ve hediyelik sanat eserleri üretmek için küçük bir atölye kurdum. İlk müşterilerim arkadaşlarım oldu. Bu hobiyi kendim ve ailem için bir gelir kaynağı haline getirmeye karar verdim. INGEV ekibi sayesinde şirketi kurmak çok kolay oldu”
Ahmed’ın amacı pazarda ahşap el sanatları satmaktı ve burada dil engeli, seyahat kısıtlaması, ayrımcılık gibi birçok zorlukla karşılaştı.
“Öncelikle tüm INGEV ekibine verdikleri destek için çok teşekkür ederim. İletişim kurduğum çalışanlar bana çok büyük manevi destek sağladılar ve benimle çok olumlu bir şekilde etkileşime girdiler.”
Ahmed, şirket kurulum desteği, iş geliştirme ve dijital danışmanlık alanında destek aldı ve INGEV’in Mersin’deki Suriyeli KOBİ toplantısına katıldı.
Macitaldin Sumeyra
Macitaldin, 2015 yılında Suriye’den Mersin’e taşınmıştı. Yoğurt ve peynir yapımı alanında 14 yıllık tecrübeye sahip. “Suriye’de iyi bir işim vardı ve ürünlerim pazarda çok cazipti.”
Macitaldin, Türkiye’deki fabrikalardaki kötü çalışma koşullarından çok zarar gördü. Böylece kendi işini kurmaya karar verdi.
“Benim için en büyük sorun projeme başlamak için gerekli parayı sağlamaktı. Kayıt, gerekli izinler ve lisanslar hakkında bilgi edinmede zorluk yaşadım. INGEV’in yardımıyla kayıt sürecini başlattık. Ayrıca iş planını hazırlamama, hibe programı için kayıt formunu doldurmama ve sunum hazırlamama yardımcı olan ve kazanan isimler arasında yer almama yardımcı olan iş geliştirme danışmanlıkları aldım. ”
Macitaldin, INGEV desteği ile MADAD tarafından finanse edilen Mersin’de “Girişime Fırsat Programı” ödülüne hak kazandı.